Het element lucht, liefde en de weg van het midden

on

 

Het element lucht, liefde en de weg van het midden

Een licht, luchtig en liefdevol nieuwjaar gewenst!
Het licht is weer terug gekeerd, laat het je hart vullen en inspireren!

Trollkona

Lucht

Lucht verbindt alles en iedereen. In het lichaam bevindt het element lucht zich in de borst, rondom het hart. Het bewustzijn dat zich bevindt in het hart overstijgt het ik, de ander staat centraal. Hier is liefde en begint spiritualiteit. Liefde is net als lucht, het kan zacht, stormachtig, warm of verkoelend zijn.

Handen

De handen zijn de werktuigen van het hart, ze geven liefde. De handen kunnen troosten, helen, omarmen, steunen etc. De huid ontvangt de liefde. Masseren, knuffelen, aanraken zijn belangrijke handelingen om je geliefd en verbonden te voelen. Massage en yoga ondersteunen elkaar. Met massage kun je spanning laten oplossen, met yoga onderhoudt je je lichaam en zorg je dat die spanning niet weer terugkeert. Zelf gemasseerd worden is natuurlijk heerlijk, maar een ander masseren geeft ook veel terug, het is super voor de doorbloeding in je handen. Heb je niemand om te masseren? Masseer jezelf! Een voet of handmassage brengt het hele lichaam al tot rust.

Liefde

Liefde heeft iedereen nodig, het geeft het leven zin. Liefde is wat alles verbind, het staat los van materie en tijd. Het gaat zelfs voorbij de dood. Ik houd nog veel van mijn oma, ook al heeft ze haar lichaam al verlaten. Als je beseft dat ieder mens eigenlijk verlangt naar liefde, open je jezelf naar de wereld. Dan voel je je verbonden met iedereen.

Liefde, respect, mededogen. Daar heeft deze wereld veel meer van nodig, denk ik. Onze maatschappij stoelt zich op de vurige energie van het ik, gericht op de hebzucht en geldingsdrang van ons dierlijke bewustzijn. Dat ik, het ego, hebben we wel nodig, om te weten wat we willen en de energie te hebben dat te bereiken. Maar laat het in dienst staan van het hart. Hoe mooi zou het zijn als we met z’n allen die transformatie zouden kunnen maken? Een maatschappij oprichten vanuit het hart?

Maar het dierlijke bewustzijn hoef je niet te ontkennen, dat is ongezond. In mijn blogs over Aarden en de Dood lees je meer over dit bewustzijnsniveau. Een goede basis is een voorwaarde voor het openen van je hart.

Tantra

In de filosofie die ten grondslag ligt aan de yoga, de tantra, is het evenwicht tussen het dierlijke en het hogere bewustzijn van groot belang.

Tantra gaat er van uit dat alles in de wereld met elkaar verbonden is, als een weefsel, een lap stof. En als je ergens aan een draadje trekt, beweegt het hele weefsel mee. Het gaat uit van een dualistische werkelijkheid, bestaande uit tegenovergestelde krachten, die door elkaar aangetrokken worden in hun verlangen naar eenheid. Shiva en Shakti, Yin en Yang, Natuur en Geest.

Het bekken staat in verbinding met de materie, de Natuur. Natuur is alles wat er is, wat er was en nog niet zichtbaar is. Het is Moeder Aarde, Prakriti: “zij die voort doet gaan”. Zij is altijd in beweging. Alles in de natuur is vergankelijk en beperkt, Prakriti zorgt dat het zo lang mogelijk in stand blijft.

Het tegenovergestelde van Natuur is de Geest, dat wat voorbij gaat aan materie. De essentie van alles. De kruin staat in verbinding met de Geest. Het meest essentiële in de mens, de ziel, Purusha in het Sanskrit, te vertalen als: “Heer van de stad”. Het is stil en tijdloos.

Deze twee kunnen niet zonder elkaar. Zonder essentie kan de materie niet bestaan, heeft het geen betekenis. Zonder materie kan de essentie niet bestaan, kan het zich niet uitdrukken. De geest verlangt ernaar materie te worden en de materie om geest te worden. Deze stroom brengt de schepping voort. Dit is liefde, dit zie ik als God (onzijdig).

De weg van het midden

Die stroom van materie naar geest, en van geest naar materie komt samen in de mens. Het stroomt van het bekken naar de kruin, en van de kruin naar het bekken. In het midden bevindt zich het hart. Deze stroom, het goddelijke, is mens geworden. Ieder mens is een aspect van God(onzijdig), elk gezicht het gezicht van de God(onzijdig). Hoe kun je dan discrimineren? Hoe kun je dan mensen onderdrukken? Hoe kun je iemands leven nemen?

Het huidige systeem maakt de weg vrij voor hebzucht, omdat het gericht is op alleen het hogere, vooruitgang, God(man), verlichting, de Geestelijke kant van de werkelijkheid. We zijn het contact met de andere kant, de materie, voedsel, seksualiteit, het vrouwelijke, de Natuur grotendeels verloren. De wereld is in strijd, er is oorlog, honger, de natuur gaat eraan. Dit kan alleen tegen worden gegaan wanneer we in actie komen en elkaar helpen, door te leven vanuit ons hart.

Begin bij je zelf.

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld (-Gandhi).

 

Bronnen:

Saswitha Opleiding

Vamachara – Benjamin Adamah

 

Dit is mijn huidige visie op het leven, mijn interpretatie van de Tantra. Dit kan veranderen en ik heb groots respect voor elk andere visie en interpretatie.

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s