Aarden

on

ines kuipers hatha yoga groningen konasana

Met beide benen op de grond staan. Dat doen Nederlanders vanzelfsprekend, zou je denken. De nuchtere Hollander laat zich niet van de wijs brengen. Maar is dit geaard?

We hebben zoveel aan ons hoofd. We lopen de hele dag te denken als een kudde zwevende hoofden rond. Zonder ons misschien bewust te zijn van wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Wanneer we het over intelligentie hebben, hebben we het vaak over het denkvermogen. Maar we zijn meer dan ons hoofd. En niet alleen het hoofd weet wat het beste voor ons is.

Misschien herken je het volgende: tijdens mijn studie werd ik altijd ziek wanneer het vakantie was. De hele tijd was ik druk bezig, vooral met mijn hoofd, en ik rende zo mezelf voorbij. Mijn lichaam gaf aan: ho stop, even een pas op de plaats! Het eiste van me dat ik rust nam. Dat had ik nodig, ook al wist ik het nog niet.

Het is belangrijk om je af en toe te ‘aarden’. Maar wat is dat? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Er zijn oefeningen waarbij je je voorstelt dat er wortels uit jouw lichaam groeien, de grond in. Dit visualiseren is een manier, een denkgerichte manier, om je te concentreren op de grond en het nu. Maar ik vind zelf een meer lichamelijke benadering fijn.

Het lichaam is materie, en dat is waar je je tijdens het aarden op wilt richten. Dus doe ik graag yogahoudingen waarin ik me totaal kan overgeven aan de zwaartekracht. Waarin ik mijn lichaam volledig kan ontspannen, want dat is je overgeven aan de zwaartekracht, de aarde.

natuurlichaam7

De oefeningen verbinden mij met mijn lichaam, hoe het is op dat moment. Ik wordt me bewust van waar ik nu ben, letterlijk van de grond onder mij, maar ook van waar ik ben in mijn leven. Ik ervaar de steun van de aarde. En kan daarin ontspannen, zonder oordeel, mezelf zijn. Ik geef me over aan de zwaartekracht en hoef even niet te vechten. Mijn adem kan ruim stromen. Uitademend laat ik nog dieper los. En dan verteld mijn lichaam me wat ik nodig heb. Misschien voel ik spanning, ik adem er naar toe en kijk of er ruimte kan ontstaan. Soms kan ik dan wat verder en voel ik de oorsprong van de spanning. Soms voel ik heel veel onrust. Soms voelt het als een omhelzing. Soms voel ik dat ik beter uit de houding kan komen. Soms voel ik welke houding ik graag erna wil doen. Soms krijg ik een goed idee. Soms ervaar ik stilte. Soms ervaar ik dat er meer is achter die stilte. Soms komt er een emotie los. Ook dat mag er dan zijn, de aarde oordeelt niet.

Dat is voor mij geaard zijn. Ontspannen, je lichaam bewonend, bewust van het moment, jezelf zijn.

Bewaren

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rosa schreef:

    Mooi Ines! Ik ben ook zeker toe aan wat aarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s