De Adem

on

De Adem

De adem is de verbindende kracht in de mens. De adem verbindt het lichaam met de geest. Wanneer het denken onrustig is, wordt de adem oppervlakkig en het lichaam gespannen. Wanneer je de adem rustig en diep maakt, ontspant het lichaam en het denken. Je brengt met de adem bewustzijn in het lichaam. Tijdens de yoga is de adem de dragende kracht. Een inademing geeft kracht om een beweging in te zetten. De uitademing is behulpzaam bij het ontspannen. Je kun de adem overal in het lichaam ervaren, zelfs in je tenen!

Maar je ademt toch met je longen? Dacht ik altijd… Tot ik de yoga opleiding ging doen.

Graag deel ik met je wat ik heb ontdekt over de adem en hoe je dan in je tenen kunt ademen. Te beginnen met wat uitleg over de fysieke kant van de adem, hoe werkt het ademmechanisme eigenlijk? Gevolgd door hoe de adem gezien wordt in de yoga, de subtiele kant van de adem.

Fysieke kant

middenrif

Je kunt mechanisch gezien op twee manieren ademen; met de buik en met de borst. Wanneer je inademt met de borst gebeurt er het volgende: De spieren in borst, ribben, bovenrug en nek tillen de borstkas op. De ruimte in de borst wordt groter. De longen worden omgeven door het longvlies. Dit bestaat uit een binnen en een buiten blad. Het buitenste is vergroeid met de borstwand en het middenrif en het binnenste met de longen. Tussen deze twee longvliesbladen zit een laagje vocht, waardoor er sprake is van een vacuüm. De bladen kunnen wel over elkaar bewegen, maar niet van elkaar afgetrokken worden. Je kunt dit vergelijken met twee glasplaten met een beetje water ertussen. Wanneer de ruimte in de borst groter wordt, zetten de longen dus uit. Er ontstaat een drukverschil tussen de ruimte in de longen en erbuiten, hierdoor zuigen de longen lucht aan door de luchtpijp. Vaak gebruikten we deze adem als we moeten presteren. Om uit te ademen ontspannen de spieren in borst, ribben, bovenrug en nek. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de borstkas weer daalt en de longinhoud verkleind.

Wanneer je ademt met de buik gebeurt het volgende:

Het middenrif bevindt zich onder de longen en het hart en scheidt de borst van de organen in de buik. Dit diafragma (middenrif) – een plaat van spieren – is ook verbonden met het longvlies. Wanneer het middenrif omlaag beweegt, bewegen de longvliezen mee, dus de longen zetten uit en zuigen lucht aan. Doordat het middenrif omlaag beweegt, worden de organen in de buik naar beneden gedrukt, de buikwand ontspant en de buik komt naar voren. Je kunt dit tot diep in het bekken voelen. Waar spieren zijn, is beweging. De natuurlijke stand van het middenrif is een omhoog gerichte koepel, het kost geen energie om het middenrif weer omhoog te laten gaan en uit te ademen.

De adem in de buik is een ontspannen adem. De adem in de borst vraagt meer spierkracht. Soms is zijn het middenrif en de buikspieren te gespannen en is er geen ruimte voor de adem in de buik. Oefeningen als de kat en de (geknielde) hond, kunnen je helpen de buik en het middenrif te ontspannen.

Subtiele kant

Volgens de yogi’s ademen we niet alleen maar lucht in, maar ook levensenergie. Deze energie heet prana. Het is te vergelijken met de chi in de Chinese genees- en vechtkunst. Deze energie wordt door het lichaam vervoerd door subtiele kanalen, genaamd nadi’s. Deze beginnen in de neus en lopen door het hele lichaam. De belangrijkste nadi’s lopen door de wervelkolom. De nadi’s lopen ongeveer gelijk met onze bloed en zenuwbanen, alsof ze deze aansturen met levenskracht. Deze nadi’s heeft iedereen, maar soms stromen ze niet goed door. Door middel van yogaoefeningen kun je deze openen. Bijvoorbeeld de nadi’s in de benen, naar de tenen toe. Wanneer deze open zijn kun je dus tot in je tenen ademen!

De Vayu’s

De adem heeft in de verschillende delen van het lichaam een andere betekenis en functie. De yoga onderscheid vijf verschillende soorten, de vayu’s. Vayu betekent wind.

  1. Apana Vayu (Uitdrijvende Wind)

De adem in de onderbuik en het bekken. Deze uitdrijvende adem ondersteund de stoelgang, de menstruatie en de bevalling. Dit door ruimte te creëren, want pas wanneer er ruimte is, kan er druk komen. Deze adem reinigt de energie in het bekken en geeft je een gevoel van stabiliteit en veiligheid. Het verbindt je met je lichaam. De elementen aarde en water zijn verbonden met het bekken en deze vayu. Deze adem is duidelijk te ervaren in de Kindhouding.

  1. Samana Vayu (Gelijkmakende Wind)

De adem rondom de maag. In het hele gebied tussen borst en bekken is deze adem aan het werk. Deze gelijkmakende adem ondersteund de spijsvertering. Het maakt het voedsel gelijk aan jou lichaam. Deze adem is heet, hij is verbonden met je innerlijke vuur. Deze kracht heb je altijd bij je om jouw doelen te bereiken. Vanuit dit punt, ook wel zonnevlecht genoemd, verspreid die warmte zich over je hele lichaam. Zo onderhoudt deze adem ook de stroom van vocht door het lichaam. Deze adem is goed te ervaren na de Heldenhouding of de Boog.

  1. Prana Vayu (De Wind die Leven geeft)

Dit is de belangrijkste vayu, degene die leven geeft. Deze bevindt zich in de borst, het hart. Deze adem regelt de gaswisseling, het hart, het denken, de zintuigen, de bloedsomloop en de zenuwen. Deze adem geeft een gevoel van verbondenheid doordat het je doet beseffen dat je onderdeel bent van een groter geheel en brengt je in contact met kosmische/goddelijke. Deze vitaliserende adem is te ervaren tijdens de Prana Mudra.

  1. Udana Vayu (Opstijgende Wind)

Deze opstijgende adem bevindt zich in het bovenste gedeelte van de borst, de keel en verder omhoog. Dit is een subtiele en meditatieve adem die het intellect en de spraak mogelijk maakt. Deze adem is werkzaam tijdens meditatie, wanneer het lichaam bijna geen energie nodig heeft.

  1. Vyana Vayu (Wind die Alle Richtingen op gaat)

Deze adem is verspreid over het hele lichaam en iets daarbuiten. Dit is je energieveld, ook wel aura genoemd. Deze adem ondersteund de andere vayu’s door de voedingstoffen, warmte en prana over het hele lichaam te verspreiden. Deze adem voel je wanneer je het lichaam ervaart als één ademend geheel.

Het eerste wat je doet als je op deze wereld komt, is in ademen, het laatste is uit ademen. De adem is leven, het is een onvoorwaardelijk geschenk. Adem hoef je niet te halen, die is je gegeven.

 

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s