Mudra’s

on

Hier volgen een aantal mudra’s om uit te proberen. Ervaar zelf wat ze voor je kunnen doen. Je kunt altijd en overal een mudra doen, maar het is wel van belang dat je dan rustig en niet afgeleid bent. Sommige mudra’s laten je naar binnen keren, en dit is natuurlijk niet handig wanneer je aan het autorijden bent. Een mudra kun je los doen tijdens meditatie of tijdens een yogaoefening, zo kan de mudra je oefening versterken.

anjali mudra

Anjali mudra

Leg de handpalmen tegen elkaar en de duimen tegen je borstbeen. Dit is de mudra van het hart. Maak contact met je hart, voel je hartslag, en met het liefdevolle bewustzijn van het hart. “Wat twee lijkt is in wezen één” is wat deze mudra symboliseert.

jnana mudra

Jnana mudra

Plaats duimen en wijsvingers op elkaar. Sluit de andere drie vingers en strek ze ligt weg. Leg de handen open op de benen. Met de handpalm omlaag is dit de chin mudra, die is meer naar binnen gericht. Deze mudra brengt concentratie (bv. In evenwichtsoefeningen of tijdens meditatie), stilte en symboliseert in het kort: wijsheid. In het lang:

De pink, ringvinger en middelvinger symboliseren de materie. In de yogafilosofie wordt materie opgedeeld in 3: tamas (bouwstoffen), rajas(beweging) en sattva (essentie en schoonheid). Bijvoorbeeld: de wortels van de plant zijn tamas, de steel groeit, dit is rajas, de bloeiende bloem is de essentie van de plant, waar het om gaat, dit is sattva. Deze drie vingers zijn gestrekt en aan elkaar gesloten, je bundelt de materie. Zo laat je zien dat je jouw materie beheerst, jouw lichaam beheerst als een instrument, je kent de mogelijkheden en weet deze toe te passen.

De wijsvinger symboliseert jouw zelf, je ik. En die verbind je met je duim, die staat voor het hogere zelf, het goddelijke, de kosmos, of hoe je het ook wilt noemen.

Zo beeld deze mudra het doel uit van yoga: je lichaam leren kennen en beheersen, en je zelf leren kennen en verbinden met iets dat jouw zelf overstijgt.

ksepana mudra

Ksepana mudra

Strengel de vingers in elkaar, maar laat de wijsvingers omhoog of omlaag wijzen. Deze mudra geeft kracht en bundeling tijdens een yoga oefening, hij versterkt de oefening. Deze mudra symboliseert een kruikje met een tuitje, hieruit laat je wegvloeien wat je niet nodig hebt. Fijn om te doen wanneer je een drukke dag hebt gehad waarbij je veel mensen hebt gezien.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s