Voorjaarsschoonmaak met Patanjali

on

Yoga Sutra’s van Patanjali

De Yoga Sutra’s zijn de oudste geschriften waarin yoga wordt genoemd als oefening tot meditatie. Waarschijnlijk heeft Patanjali rond 200 v.Chr. de tot dan toe mondeling overgeleverde kennis over yoga opgetekend.

Deze teksten beschrijven de weg naar eenheid door yoga. Er staan wijze lessen in die je kunnen inspireren om je leven meer ontspannen en vrij in te richten. De yoga zoals we deze vandaag beoefenen is gebaseerd op de concepten uit dit boek.

Patanjali begint eerst met het uiteenzetten van wat yoga is:

Yoga is het stil leggen van de wervelingen van het denken.

Dan is het ziende thuis in zichzelf.

Anders vereenzelvigt het zich met de wervelingen.

Naast lichaam, adem en het denken bevind zich in de mens nog iets, dat Patanjali heel mooi het ziende noemt. Wanneer je in contact bent met dit ziende, ervaar je eenheid. Maar de hele dag zijn er dingen, gedachten, wervelingen die ons afleiden. Yoga is het stilleggen van die wervelingen, zodat je in contact komt met wie je werkelijk bent, je zelf.

Om je niet te veel te laten af leiden stelt Patanjali een aantal voorwaarden aan hoe  je om kunt gaan met jezelf en met je omgeving. Hij noemt dit de yama’s en de niyama’s. Yama komt van de wortel yam: te vertalen als gehoorzamen, teugel of tucht. Het voorvoegsel ni betekent: in, naar binnen; dus niyama is zelftucht. Ik zie het niet als strikte regels, maar als aandachtspunten om meer inzicht te krijgen in hoe je om gaat met jezelf en de wereld. De yama’s en niyama’s vormen samen met asana (yogahoudingen), pranayama (ademoefeningen), pratyahara (terugtrekken van de zintuigen), dharana (concentratie), dyana (meditatie) en samadhi (eenheid) het achtvoudige pad van de yoga. Lees hier meer over in Samtosha.

Steenstapel

Voorjaarsschoonmaak

De eerste niyama: sauca betekent reinheid en past perfect in dit seizoen: de voorjaarsschoonmaak. Houdt je lichaam schoon, verzorg het, het is het huis van je zelf. Houdt ook je omgeving schoon en opgeruimd, dit zorgt voor een opgeruimde geest, rust en concentratie; om yoga te beoefenen, maar ook om te werken of te studeren. Zoek je spullen uit. Wat heb je werkelijk nodig en wat niet? Je herkent vast het bevrijdende gevoel van oude troep weg doen. Breng het naar de kringloop, of organiseer een kledingruil.

Sauca, kun je in een nog bredere zin toepassen. Welke gedachten heb je nodig en welke niet? Wat voedt je zelf? Wat is afleiding? Wat zijn wervelingen van het denken? Vaak zoeken we geluk buiten onszelf, stellen we voorwaarden. De commercie speelt graag in op onze ontevredenheid. Dan is de volgende niyama een goede oefening: Samtosha.

Samtosha betekent tevredenheid. En dit kun je op de yogamat oefenen! Wees tevreden daar waar je bent in de houding. Gedachten die je hierin tegenhouden (“wat ben ik stijf”/”ik kan het niet”) laat je los. Wanneer je tevreden bent met waar je ook bent, met je lichaam, met je mogelijkheden, kom je in een diepere laag. Dan ervaar je de houding en je zelf. Dan kun je er achter komen waar de spanning die je voelt vandaan komt, en deze gaan los laten. “Oefen met tevredenheid, dan oefen je tevredenheid”- Jos Plenckers.

Oefeningen voor een voorjaarsschoonmaak:
  • (Zelf) Massage zorgt dat afvalstoffen die opgeslagen liggen in het weefsel los komen en afgevoerd kunnen worden, doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd.
  • Ademoefeningen:  “de ramen open zetten en alles lekker laten doorwaaien”. Inademend neem je frisse nieuwe energie in je op en uitademend laat je los wat je niet nodig hebt. Bijvoorbeeld de Prana mudra of Paripurna pranayama (volledige adem).
  • Pavana muktasana: wind losmaken in gewrichten en in de darmen. Gezonde darmen zijn een teken van een gezond lichaam. In de yoga wordt veel aandacht besteed aan de darmen en stoelgang. De buikadem is hier een belangrijk hulpmiddel in. Ook de hurkzit (malasana) is een reinigende houding voor de darmen.
  • Vooroverbuigingen, zoals Paschimottanasana, om loslaten en tevredenheid te oefenen.
  • Savasana, het ultieme loslaten van dat wat je niet nodig hebt.

Meer informatie over deze onderwerpen vind je in de volgende berichten:

Samtosha

Sterven in Savasana

Pranayama

Bronnen:

‘Patanjali’s Sutra’s: Zien door Yoga‘ vertaling vanuit het Sanskriet door Jogchum Dijkstra

Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s