Water

on

IMG_0781

Water

We hebben het fundament gelegd, door te aarden. We hebben een stevig en veilig huis gebouwd. En dan willen we het graag een beetje leuker maken. Kleurtje op de muur, leuke gordijnen, wat gezellige prulletjes. We hebben voedsel, maar we willen nu ook wel wat lekkers eten. En na het huisje en het boompje, komt het beestje. We zijn veilig, nu zorgen we dat ook de soort kan overleven, we gaan voortplanten. Na de basis, komt het versieren. En dit past bij het element water.

Water stroomt en vloeit, het kan speels, kalm of woest zijn. Water (speeksel) zorgt ervoor dat we kunnen proeven en genieten. Dit element huist, net als aarde, in het bekken. Het heet niet voor niets ‘bekken’. Van bovenaf gezien is het bekken een kom. Daarin liggen de blaas en de geslachtsorganen. Water beweegt. De overgang van het heiligbeen naar de lendenwervels is ook de plek waar de wervelkolom gaat bewegen.

Symbolen

Zoals het vierkant symbool is voor het element aarde. Stevig, stabiel, onbeweeglijk. Is het symbool voor water een cirkel. Wanneer je een steen in het water gooit, ontstaan er cirkels. De cirkel, of bol, rolt, beweegt en nodigt uit tot spel, net als water. Geef kinderen een bal of water, of allebei, nog leuker, en ze hebben de grootste lol (niet alleen kinderen trouwens, halen ze ook niet het kind in je weer naar boven?).

Een ander symbool voor water is de maan. De maan beïnvloed het water in de oceanen, het zorgt voor het getij van eb en vloed. De maan is omgeven door veel mythen. De maanstanden zouden invloed op ons hebben. Ik denk dat dat zo is, maar niet meer in Nederland. De nacht is hier zo vervuild met kunstlicht, dat we niet meer merken welke maanstand het is. We zijn niet meer op een natuurlijke manier verbonden de maan. Misschien dat daarom zoveel vrouwen last hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus?

waterbrugvoorkant3

Zomerregens en kolkende oceanen

Water is leuk, maar ook spannend. Wat bevind er zich onder het wateroppervlak? Je fantasie is een gedachtenstroom wild als een rivier in de bergen. Welke monsters komen er allemaal in je op? Water leert ons kijken naar onze angsten. Onderzoek je angst. Is het fantasie? Yogahoudingen vragen overgave, durf je je over te geven?

Als je water niet beteugelt, overstroomd het. De energie in het bekken is soms zoet, als zachte zomerregen, en soms krachtig, als een kolkende oceaan. Seksualiteit, genot, angst, bescherming, agressie. Dierlijke krachten die in ons zitten. Maar je moet ze niet ontkennen of opsluiten. Want dan zullen ze je vroeg of laat verdrinken. Met een oefening als de Brug (Setu Bandhasana) kan je die dierlijke energie verbinden met je hart, en zo beteugelen met liefde.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s