Ambachtelijk brood (verbeterd recept)

on

Ambachtelijk brood (verbeterd recept)

Voor iedereen die mijn recept wilde weten, hier is ie!

Supermarktbrood eet ik al heel lang niet meer. Het is vaak witbrood met kleurstof en andere toegevoegde stoffen die ik niet wil eten, broodverbeteraars gemaakt van veren en haar bijvoorbeeld1

Het supermarktbrood bevat voor mijn gevoel meer lucht dan brood. Biologisch brood is lekker, maar prijzig. Dus maak ik mijn brood zelf! Het is veel goedkoper en leuk om te doen. Eerst had ik een broodbakmachine, maar die heeft het intensieve gebruik niet overleefd. Dus dan maar op de eeuwen oude manier: met de hand.

Ingrediënten:

3 koppen meel naar keuze (ik doe 2 kop volkoren, 1 kop bloem)

1 tl. Droge gist

1 tl. Zout

2 el tarwegluten

eventueel zaden naar keuze

2 kop heet water (ongeveer 60C)

Benodigdheden:

2 grote kommen

bakpapier

meel om te bestuiven

pan die in de oven kan (emaille of gietijzer)

plastic zak

1. Meng de droge ingrediënten eerst. Voeg dan het hete water toe en meng het geheel met een grote lepel of spatel. Er ontstaat een soepel deeg, een beetje beslagachtig. Plaats de kom in de plastic zak en sluit goed af. Laat het deeg minimaal 3 uur staan, 4 uur is optimaal, 5 uur kan ook. Dit kan gewoon op het aanrecht, het hoeft niet warm te zijn.

  1. Het deeg is flink gerezen. Bestuif een glad oppervlak en stort het deeg erop. kneed 10 minuten (*deeg oprekken, dubbelvouwen, 1/4 slag draaien, herhaal*).
  2. Plaats het bakpapier in een schone kom en leg het deeg erin. Eventueel maak je het deeg nat en strooi je er zaadjes op, goed aandrukken. Plaats deze kom ook weer in de plastic zak om te rijzen. Wacht minimaal 30 minuten, een uur is nog beter.
  3. Plaats de pan in de oven en verwarm deze voor op 220 C. Haal de hete pan (met ovenhandschoenen 😉 ) uit de oven en plaats het bakpapier met het brood erin. Bak het brood 30 minuten.
  4. Haal het brood uit de pan en van het bakpapier, het ziet er nu uit als een afbakbroodje, nog een beetje zacht, bak het nog 15 minuten voor een mooie goudbruine korst. Het is gaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Eetsmakelijk!

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=I0t8ZAhb8lQ&feature=youtu.be

1 Te zien in deze aflevering van de keuringsdienst van waarde: http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/31-07-2014/KN_1659053

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s