Bomenwijsheid

on

zomerboom

De natuur is mijn grote bron van vreugde en inspiratie. Vooral bomen fascineren mij, ik houd van ze! Ze kunnen ouder worden dan wij, bevolken de aarde langer dan wij en zonder ze zouden wij er gewoon niet zijn. Niet zo gek dat ze vereerd worden. We kunnen veel van ze leren. Hier volgt wat bomenwijsheid:

Les van een oude Matai

Vorig jaar maakte ik een wandelingetje door Puhipuhi Valley in Nieuw Zeeland. Daar staan een aantal oeroude Matai bomen. Bemoste reuzen, met grote kronkelende wortels, waar je op kon zitten. Zittend op zo’n wortel kwamen opeens de volgende gedachten in mij op:

Sta stevig geworteld, laat de wind door de hoofd waaien, de zorgen meenemen en adem door. Verschillende winden zullen je beroeren, maar je zult stormen weerstaan. Soms breekt er een takje af, maar de stevige stam blijft groeien en groeien. Elk jaar een nieuwe ring, een laagje ervaring en wijsheid erbij.

Wereldboom

Je hebt vast wel eens gehoord van de wereldboom of levensboom. In vele religies en culturen wordt gesproken van deze boom. Bijvoorbeeld Yggdrasil uit de Scandinavische mythologie. Die de werelden van de goden, mensen en doden verbindt. Maar we hebben ook de boom van kennis in Genesis, de joodse mystiek werkt met de levensboom en zelfs de yogi’s. Bij de yogi’s bevindt de boom zich in ons.

In het lichaam representeert de ruggengraat de stam. Onderaan de stam maak je verbinding met de aarde en bovenaan (de kruin) met de lucht en het licht. Langs de ruggengraat lopen volgens de yogi’s energiebanen. En daar bevinden zich ook energiepunten, chakra’s genaamd. Elke chakra (chakra = wiel) is een vrucht met een eigen kwaliteit. Het correspondeert met een deel van het lichaam en een staat van bewustzijn. Door yoga-oefeningen, meditatie en ademoefeningen kun je de chakra’s activeren en zo groeien naar een staat van verlichting. Chakra filosofie is een interessant en moeilijk onderwerp wat hier en daar al wordt aangeraakt in mijn opleiding, maar voor ik verkeerde informatie doorgeef, stop ik maar. Zodra ik meer heb geleerd laat ik het jullie weten!

Wortels

Sta je stevig geworteld dan wordt je niet snel om ver geblazen. Wortels verbinden de boom met de aarde. Ook wij zijn verbonden met de aarde. Niet met wortels, maar met zwaartekracht. Verbondenheid met de aarde geeft een veilig en stabiel gevoel. De aarde draagt jou altijd, ze is er altijd voor je. Hier op aarde is ook een plekje voor jou. Door je dit te beseffen ontstaat er rust en tevredenheid.

Je wortels zijn ook je familie, je voorouders. In andere culturen en ook in het oude Europa werden voorouders vereerd. Maar tegenwoordig zullen ze wel denken dat we ze zijn vergeten. Toch kan het heel fijn zijn om je verbonden te voelen met je voorouders. Kijk maar eens naar het tv programma Verborgen Verleden. De volgende meditatie raad ik je aan om te doen, wil je je ook weer verbinden met jouw wortels.

Vooroudermeditatie

In Nieuw Zeeland ontmoette ik ook een druïde. Nu zijn druïden gespecialiseerd in bomenwijsheid. Hij leerde mij de volgende meditatie.

Ga zitten bij een boom. Of stel je dat voor. En sluit je ogen. Voel hoe je zit, het contact met de grond. Adem een paar keer diep in en uit. Stel je de zuurstofuitwisseling met de boom voor. Wat jij uitademend ademt hij in, zet het om in zuurstof voor jou om weer in te ademen.

Ga dan in gedachten via de stam naar beneden, naar de wortels. Daar ontmoet je je ouders. Stel je hen zo goed mogelijk voor, kijk ze in de ogen. Ga verder naar beneden, daar ontmoet je je grootouders. Stel hen voor, kijk ze ook in de ogen. Ga verder en ontmoet zo steeds meer voorouders, je kunt je hun gezicht misschien niet voorstellen, maar dat geeft niet. Misschien is er een die even met je wilt praten, of in wie je iets herkent. Is het genoeg, dan ga je weer naar de stam, naar de plek waar jij nu zit. En stel je dan voor dat je voorouders achter je staan. Voel je gesteund door hen.

Kijk dan naar boven, naar de vertakkingen boven je hoofd, of stel je dat voor. En voel je dan ook verbonden met de generaties die na jou gaan komen. Stel je jouw kinderen voor en hun kinderen etc. Misschien wil je ze iets toewensen of goede raad mee geven. Is het genoeg, ga dan weer terug naar waar je zit. Voel hoe je zit en adem weer een paar keer diep in en uit. Neem de tijd om weer terug te komen. Misschien wil je opschrijven wat je net hebt beleeft.

Deze meditatie kan helpen om te voelen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Maar ook om te ervaren dat er hier een plek is voor jou. Dat je hier iets te doen hebt. Het heeft mij geleerd om dankbaar te zijn voor de kansen die ik heb gekregen om, onder andere, mijn creativiteit te ontwikkelen. Omdat mijn voorouders die kans niet hebben gekregen. Zij hebben het voor mij mogelijk gemaakt. Ik leef nu hun droom.

Ik ben de bomen dankbaar. Ze geven ons hout, voedsel en zuurstof. En ook nog mooie lessen!

P.s. Om dit geboom helemaal af te maken doe je na dit te hebben gelezen natuurlijk de boomhouding!

Bewaren

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rosa schreef:

    Wauw, wat een mooi gedicht van jezelf en een prachtige meditatie van de druïde. Vooral het eerste gedeelte over de zuurstofuitwisseling lijkt me heel mooi om te voelen. Dat ga ik eens uitproberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s