Zonnegroet

on
Surya Yantra
De Surya Yantra die ik heb geschilderd dit weekend.

Vol inspiratie ben ik gisteren thuisgekomen van het Themaweekend Zonnegroet van mijn opleiding Saswitha. We hebben uitgebreid de Surya Namaskar, de Zonnegroet, behandeld. Ik heb veel mooie informatie ontvangen en wil daar toch graag wat van doorgeven.

De zonnegroet is een serie oefeningen waarmee je eerbied toont voor de zon aan de hemel en waarmee je de zonnekracht in jou aanwakkert. De serie geeft meer energie en maakt je optimistisch. Tevens verbindt het je met je wilskracht, je ego. Het ego is niet iets negatiefs, je moet het zien als een instrument om je wilskracht te richten. Met de zonnegroet onderhoudt je dit instrument. Een te klein of een te groot ego, beide hebben ze er baat bij.

Vuur

De zon is het vuur in de hemel. De zon maakt het leven hier mogelijk. Het vuur is een belangrijke stap geweest in de menselijke evolutie. Dieren maken geen vuur. Vuur heeft ons veiligheid gebracht, het beschermt in de wildernis tegen roofdieren. Het geeft ons de mogelijkheid voedsel te bereiden, zodat het minder energie kost om het te verteren. Die energie hebben we kunnen steken in het ontwikkelen van ons intellect.

Wat ons ook onderscheidt van dieren is natuurlijk het lopen op twee benen. Wij hebben ons opgericht. Het vermogen om vuur te maken hangt samen met het oprichten van de wervelkolom. Door de oprichting is de mens anders de wereld in gaan kijken. Hij ziet zichzelf tegenover de natuur. Op vier voeten ben je dichter bij de aarde en zie je jezelf als deel van de natuur. Door onszelf tegenover de natuur te zetten kregen we de mogelijkheid te aanschouwen, te benoemen en te analyseren. Opgericht maken we verbinding met de lucht, de kosmos, het subtiele en het stille. Die oprichting begint bij de lendenwervels. Het maaggebied, waar ons verteringsvuur, het innerlijke vuur, zit. Volgens de yoga de plek van het ego.

De zonnegroet activeert dit gebied en laat je die oprichting weer ervaren. De zonnegroet verbind ook met de aarde, omdat de oefeningen inwerken op het bekken. In het bekken huist het gevoel van veiligheid en overleven. Het verbind ons met de natuur en onze dierlijke driften. De zonnegroet verbindt als het ware het dierlijke met het hogere. Zoals vuur al eeuwen wordt gebruikt als boodschapper tussen mensen en goden. Wat je in het vuur gooit gaat met de rook en hitte naar boven toe.

Driehoek

Ik ben dol op symboliek. Nu zit yoga vol met symboliek. Het vuur wordt gesymboliseerd door een driehoek. Met de punt naar boven. Het is de letterlijke vorm van een kampvuurtje. Maar het heeft ook de aardse basis van waaruit de vorm zich opricht en verbind met het hogere. De driehoek is de vorm die je lichaam maakt in de yogazithouding en in de zonnegroetserie komen ook een heleboel driehoeken voor.

De driehoek heeft drie punten. Het getal drie staat ook symbool voor vuur en de zon. Er zijn drie gedaantes van de zon: zonsopgang, het hoogste punt in de middag en zonsondergang. Er zijn drie dingen nodig om vuur te maken: brandstof, zuurstof en energie. Er zijn drie soorten manifestaties van vuur in de natuur: zon, bliksem en vuur. Dat laatste vuur kan weer onderverdeeld worden in woest vuur (vulkanisch vuur en bosbrand), getemd vuur (kookvuur en offervuur) en het innerlijke vuur. Het getal drie vertegenwoordigd een geheel, twee delen en de verbindende factor. Dit is wat je handen uitdrukken wanneer je de handpalmen op elkaar plaatst voor de borst: “wat zich toont als twee is in wezen één”.

Surya Namaskar

Helaas ga ik hier niet de zonnegroet voor jullie uittypen. Naast dat dat lastig is, is het bij deze serie van belang dat je hem leert in de aanwezigheid van een leraar. Dan kun je de oefeningen goed begrijpen en ook de ademaanwijzingen juist aangeleerd krijgen. Maar hieronder is wel een afbeelding te zien van de serie. Er bestaan veel verschillende zonnegroeten. De ene is niet beter dan de andere, maar komt gewoon voort uit een andere traditie. Dit is de versie die ik heb geleerd.

suryanamaskarsaswitha
Zonnegroet in traditie van Saswitha

Bij voorkeur doe je de zonnegroet bij zonsopgang twaalf keer. Maar het kan ook drie keer. Twaalf staat symbool voor de weg die de zon aflegt door alle twaalf de sterrenbeelden. Zonsopgang is een glorieus moment in de natuur. Oefenen terwijl je de zon ziet opkomen (of je dat zo voorstelt) maakt optimistisch en versterkt het effect van de oefeningen. Het opkomen van de zon en het wekken van de zonnekracht in jezelf vallen samen.

 

Bewaren

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rosa schreef:

    Wat mooi! Ik hoop dat het themaweekend leuk was. Ik kan in ieder geval niet wachten om straks de zonnegroet tijdens de cursus te doen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s